Siyasi partilerde bayram ziyareti gerçekleştirildi
AK Parti’yi 9 parti ziyaret etti
ANKARA – Kurban Bayramı münasebetiyle partiler ortası bayramlaşma programı gerçekleştirildi.
Siyasi parti temsilcileri, Ramazan Bayramı münasebetiyle AK Parti’ye farklı ayrı ziyarette bulundu. AK Parti Genel Lider Yardımcısı Belgin Uygur ve beraberindeki partililer, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ile heyetini karşıladı. Heyetler bayramlaştıktan sonra açıklamalarda bulundu.
Bayramlaşmaların beraberliğin, kardeşliğin tepe yaptığı ve yükseklerde olduğu anlar olduğuna dikkat çekilerek, “Maalesef dünyamızın çeşitli doğrultularında Gazze başta olmak üzere bayram sabahı, bayram bütün çocukların katledildiği geçiş, soykırımı ve vahşeti bütün dünyanın huzurunda ve hadsiz ataklara karşın bu soykırıma karşı milletlerarası duruşumuzu en net biçimde bu vakte kadar olduğu üzere bütün meydanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devam ettireceğiz. Duamız Filistin, Gazze başta olmak üzere bütün gönül coğrafyalarımızda birliğin, beraberliğin, dayanışmanın hakim olduğu onların da kurtuluşuna, selamına vesile olacak bayramlara” dednildi.
Başta Türkiye olmak üzere Orta Doğu’nun bir ateş sınırında olduğunu ifade eden DEM Parti Sözcüsü Doğan ise, “Diyalog kurmak, temas etmek, problemlerimizi konuşarak çözmenin yollarını aramak bunlar en çok gereksinim duyduğumuz şeyler. Biz de buruk bayram karşılıyoruz doğrusu. Zira coğrafyada hala gözü yaşlı anneler var. O yüzden bizim için de temas bu bayramlaşma yıllar sonra yine buluşma ve sıkıntılarımızı konuşarak çözebilme ihtimalini güçlendirmek. Türkiye’yi daha demokratik, daha eşit, daha adil, hukukun herkes için işlediği bir ülke haline geçirmek için uğraşımız, uğraşımız sürecek. Biz DEM Parti olarak sıkıntıların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanan demokratik siyaset alanının geliştirmesi, bu kuşatılmış işlerinin son bulması gerektiğini düşünüyoruz. Hakikaten Sayın Cumhurbaşkanı da benzer bir açıklama yapmıştı yakın vakitte. Artık artık bu siyaset alanının gelişmesi, hukuksal, demokratik siyasetin güçlenmesi, çatışmaların son bulması, barışın kalıcı hale gelmesi ve demokratik toplumun inşasına muhtaçlığımız var. Bu manada da bu buluşmayı kelamın kıymetinin ne kadar değerli olduğunu çizmek için bir daha, her şeye karşın söz etmek isterim. İsteğimiz bunların bir an evvel, dediğim üzere diyaloglarıyla çözülebilmesi ve bu kalıcı görünen problemlerin, biz siyasi partilerin kararlılığıyla ve tabi siyasetler üstü bir bakış açısıyla kalıcı hale getirebiliriz” şeklinde konuştu.
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu iradeye değinen Uygur ise, “İmralı’dan örgüte yapılan o tarihi davet çok değerli. Örgütün silahları bırakması ve kendini feshetmesi, lağvetmesi noktasında. Doğal ki hak ve özgürlükler manasında 23 seneden beri AK Parti sahiden büyük değişim ve dönüşüm sağladı birçok alanda. Bundan sonraki süreçte de en son yapmış olduğumuz 23 Şubat’taki büyük kongremizde de yeniden Sayın Cumhurbaşkanımızın manifesto niteliğindeki konuşmasında da bu manada bizim gayelerimiz var. Bu coğrafyada güçlü ve büyük Türkiye’nin, bir ve bir arada kenetlenmiş bir Türkiye’nin ne kadar değerli olduğunu anlatmak. Bu bir fırsat aslında. Dediğiniz üzere 40 yıldır aslında ülkenin öbür noktalara odaklayabileceği gücünün bu noktada bir gayri gayret oldu. Şehitlerimiz oldu. Fakat bundan sonraki süreçte bir tarihi adım, tarihi bir eşik, bir fırsat. İnşallah terör örgütü bütün uzantılarıyla kendini feshettiğinde sivil siyasetin alanı daha da genişleyecek” tabirlerine yer verdi.
“İstişare kanallarını, diyalog kanallarını daima açık tutan bir siyasi hareketiz, bir dava hareketiyiz”
Milletin içinden doğan bir siyasi hareket olduklarına dikkat çeken Uygur, “İstişare kanallarını, diyalog kanallarını daima açık tutan bir siyasi hareketiz, bir dava hareketiyiz. Hak ve özgürlükler manasında büyük değişim ve dönüşümleri bu vakte kadar hayata geçirdik. ve hayat devam ediyor. İnsanların muhtaçlıkları, beklentileri farklılaşıyor. Bundan sonraki süreçte de gayemize yeniden hak ve özgürlükler noktasındaki aslında muhakkak amaçlarımız var bu noktada. İnşallah sizin dediğiniz üzere bütün farklılıklarımızla sivil siyaset yerinde konuşabileceğiz. İstişare kanallarımız daima açık. Güçlü ve büyük Türkiye. İç cephesi tahkim edilmiş. Güçlü ve büyük Türkiye noktasında daima bir arada yol bulmaya, barış içerisinde, kardeşlik içerisinde devam edeceğiz inşallah” dedi.
Hem topluma karşı hem tarihe karşı sorumlu olduklarını aktaran Doğan, “Biz DEM Parti olarak yerine getirebileceğimizi ve başarabileceğimizi düşündüğümüzü söz etmek isterim. Kâfi ki kararlı olalım, emin adımlarla, inanç ve garanti unsurlu hakikat orantılı bir formda kurabilelim. Bu hem Orta Doğu bölgesine soluk aldıracak hem Türkiye’ye soluk aldıracak” dedi.
İstişareye dikkat çeken Uygur ise, “Bizim hukukumuzda, inancımızın bütün tonlarında istişare var. Ülkemiz, ülkemin insanlığının geleceği için aslında adımlar atabiliriz çok rahatlıkla. Biraz evvel siz söz ettiniz, natürel ki demokratik haklar çerçevesinde, demokratik reaksiyonumuzu ortaya koyabiliriz. Ancak siz de dediniz, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı değil. Kendi insanımıza, kendi kıymetlerimize, kendi kaynaklarımıza bir hasımmış üzere, bir hal ve gayret değil. Fakat bir ve birlikte bir formda, bu toplumun 85 milyonunun her bir ferdi. Görüş ayrılıklarımız bizim zenginliğimiz, bunları demokratik yerde, tüzel kurallar çerçevesinde rahatlıkla tabir edebiliriz. Zira Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ve yargı düzeneği da kendi içerisinde, kesinlikle işleyecektir. Biz o mecrada, adımlarımızı, rahatlıkla, hukuk devletinin gereği olarak birleştirebiliriz. Fakat ayrıştırıcı değil, birleştirici, bir ve birlikte formda, bu ülke için, bu ülke insanı için yapacağımız çok şey var diye düşünüyorum. Ben bunu önemsiyorum, önemsiyoruz. İnşallah kardeşlik ve dayanışma içerisinde, bu coğrafyada, bir ve bir arada, güçlü bir Türkiye, bütün farklılıklarımızla, yol yürüyeceğiz diyorum” formunda konuştu.
Bayramların konuşma ve tartışma vesilesi olduğunu belirten Doğan, “Silahlar devre dışı kalmalı, davetin gerekleri yerine getirilmeli. Şunun DEM Parti olarak tekrar altını çizmek isteriz. Biz de, kongrenin toplanması, davetin gereklerini yerine getirilmesi için, şartların bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu mevzudaki suratın, barış ve demokratik toplum davetinin gereklerini yerine getirmekle ilgili, suratın çok hayati, çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Zira böylesi tarihi anlarda riskler doğabilir, sabotajlar doğabilir, provokasyonlar doğabilir. Bu yerlere mahal vermemek için, bu risk alanlarını, sorun alanlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Büsbütün ortadan kaldırmak, fakat dikkat çektiğimiz üzere, hukukî tabanlarda olabilir. O nedenle, bir an önce, her ne yapılması gerekiyor biz, tüm sorumlular, bu sorumlulukla hareket etmeli” açıklamalarında bulundu.
Uygur, davetin net, koşulsuz olduğunu, örgütün bir an evvel kendini tasfiye etmesini, silahların ortadan kaldırılmasını ve Türkiye’nin değiştiğini ve geliştiğini vurguladı.
AK Parti heyeti ayrıyeten, HÜDA-PAR Genel Lider Yardımcısı İshak Sağlam ve heyeti, DSP Genel Lider Yardımcısı Ali Artun ve heyeti, Anavatan Partisi Genel Lider Yardımcısı Umut Çınar ve heyeti, Vatan Partisi Başkanlık Konseyi Üyesi Şehmus Yıldırım Gençer, İYİ Parti STK Münasebetleri Lideri Alper Akdoğan ve heyeti, DYP Genel Lider Yardımcısı Tuna Bayram Ekiz ve heyetiyle de bayramlaştı.